04/12/2012

7 quick questions

En bloggläsare, Liza, håller precis på att flytta hit till Perth i Västra Australien där jag bor och hade några frågor som jag tänkte att jag kunde sammanfatta/svara på i ett inlägg - ja ifall någon annan där ute skulle hamna i liknande situation. Man har ju alltid tusen frågor när man  inte bara ska åka till ett annat land, men dessutom få tag i boende och jobb. Jag flyttade hit 2007 så är någon nyfiken på hur begynnelsen av min väldigt långa Australien-visit såg ut så börjar det här.

TRANSLATION: A reader asked me a few questions regarding moving and living in Perth/Australia as she is about to move here herself. I thought I'd make a post with the answers in case someone else might find it helpful. Use the translation widget for further translation.


 
1. Är det lätt att hitta jobb och något speciellt man bör känna till när man ger sig ut för att söka? Är det bäst att bara gå runt bland olika ställen och fråga om jobb eller söka på nätet?
Svårighetgraden beror ju på vad det är för jobb som du letar efter. Café, restaurang & bar finns det gott om, speciellt om du har tidigare erfarenhet men det är inte nödvändigt. Svenskar är generellt kända i Australien för att vara flitiga och arbetsamma. Heltidsjobb är en helt annan femma. Du kan kolla Gumtree.com.au för jobb också, eller butikers egna hemsidor. Du kommer behöva ha ett CV på engelska förstås, gå till så många ställen som möjligt och lämna in det. I flesta fall kommer du bli inkallad till en trial först, men det är halva foten inne!
 

2. Hur hittar man boende?
När jag först kom hit så bodde jag på hostel och backpackers medans jag letade efter någonstans att bo 'på riktigt' via Realestate.com.au , via den sidan har jag hittat alla mina ställen jag bott på. Det beror förstås på om du vill bo själv i en etta/studio (dyrare ju närmare CBDn du bor) däremot tror jag det blir snabbast att hitta ett rum i ett sharehouse (kolla Gumtree, matbutiker och caféer brukar ha lappar på anslagstavlor) och har du tur hamnar du i ett hus med ett helt gäng nya vänner bara sådär! Dessa sharehouses brukar vara ganska "internationella" och vara just folk som inte är från Australien dock. Många från UK.


3. Hur är prisnivån jämfört med Sverige?
Det är dyrt i Perth. Alkohol är dyrt i Perth. Men i slutänden är det nog ganska jämnt med Sverige. En cappucino kostar $4, 2 L mjölk $3, Internet $40-80 i månaden, en main meal på restaurang $20-36.

4. Några stadsdelar man bör undvika etc?
Jag brukade säga att Northbridge är ett lite slummigt kvarter, men det har piffats upp rejält de senaste 2 åren. Massa nattklubbar där, så ett ställe att gå ut i, men inte gärna bo i. Det e lite av ett Chinatown. Bra suburbs att bo i skulle nog vara Mt Lawley, Highgate och Leederville om man inte har bil. Har man bil spelar det nog ingen roll. Perth är väldigt utbrett och kärnan är ganska liten. Vill man bo vid havet så är det Scarborough, Trigg eller Cottesloe som gäller.


5. Hur går man tillväga för ett TFN?
Tax File Number är superlätt att skaffa. Allt du behöver är ett visum som tillåter dig att lagligt arbeta i Australien, därefter behöver du ditt passnummer och kan ansöka om ett online. Det var ju sex år sedan jag ansökte om mitt så jag minns inte riktigt om du fick det direkt via mail OCH via post, men annars skickar de ett med posten.


6. Krångligt att öppna konto på en bank, och är det nägon bank du kan rekommendera?

Jag tänker rekommendera banken jag är med, nämligen Commonwealth. Inte särsilt objektivt, haha. Det finns ett konto som är helt gratis att öppna, vilket var varför jag valde det i början till skillnad mot tanken att behöva betala en summa varje år. Det enda krångliga är att du måste ha något dokument postat till adressen du bor på, vilket kan vara besvärligt när du ännu inte har en aning om vart du kommer bo! Personbevis i form av pass kommer också behövas. Kommer du flytta runt i Australien behöver du komma ihåg vilket av kontoren (branch) du skaffade ditt kort på, för det kommer vara en säkerhetsfråga de ständigt frågar om du behöver hjälp. Överföringar från konton inom samma bank sker direkt, men många arbetsgivare som betalar via andra banker tar givetvis en arbetsdag.

 
 
7. Finns det något kontantkort som inkluderar fri surf, alternativt abbonnemang man inte binder upp sig på?
Oh, kontantkort till mobil. Trodde du bank var krångligt, vänta tills du försöker köpa credit till mobilen. Oftast är just mobil-tillgång det första du behöver snarare än ett bank-kort när du redan har ditt svenska bank-kort. Du måste ha en adress att bo på för att kunna köpa ett nytt sim-kort. Har du tur behöver du bara uppge adressen, har du otur kräver de dokument-bevis med adresserat brev. Det är en korkad försäljnings-lag.  Det största telefonbolaget är Telstra (som verkar vara det med mest krångel), sedan finns Optus och själv har jag Vodafone. Vodafone har cap-paket som kostar till exempel $29 men som ger dig credit för $150 att ringa/smsa för som noll-ställs efter en månad. Jag använde aldrig upp allt. De finns med eller utan data-roaming - vilket är surf och det beror ju helt och hållet på hur du använder mobilen för att surfa, via appar eller via browser.

3 comments:

 1. Coolt att bo i Australien!

  ReplyDelete
 2. Tack för alla svar! =)

  Känner mig dock sjukt besviken på Perth än så länge, nästan så att jag vill ge upp och fara hem igen. Känns som att jag har gått till hundra ställen och lämnat in mitt CV samt sökt en massa online men ingen hör av sig. Irländarna i samma rum får mail och samtal för intervjuer. Har inte alls upplevt att det är positivt att vara svensk här. =( Kanske jag har världens sämsta CV eller något sådant.
  Känns inte kul.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Synd att du är besviken redan! Jag minns att när jag kom hit för länge, länge sedan så var man mest besviken på småstadskänslan trots storleken på Perth.

   Det finns massor butiker/restauranger/caféer som söker extra personal nu till jul/sommaren - så vart tusan går du och lämnar in dina CV?! :P Vad för slags jobb är det du letar efter framförallt? Sedan så har du varit här i vad, en vecka? Ge det lite tid. Aussies är väldigt sega och det är knappast att de "skyndar" utan kör sin 'laidback' attityd. Ge inte upp på Perth. Festival-säsongen är på väg att dra igång och du kommer ha en fenomenal sommar. Det är jag säker på! (Att vädret är lite personlighetskluvet just nu är bara otur) Maila mig om du vill ha lite mer direkta förslag på ställen att söka jobb på :)

   Delete