17/09/2009

notes from a film production


Av de 250 stor-budget filmer som kom ut 2008 så var ynka 9% regisserade av en kvinna. Man hör inte talas om så många kvinnliga stora namn i den komersiella film industrin. Ja, alltså de som står bakom filmerna. De som gräver lite och har intresse för film är en helt annan femma, för visst finns det kvinnor i filmindustrin. Sofia Coppola, Mary Harron eller Kimberly Peirce (jaså, ni har märkt att jag försöker att INTE nämna Twilights Catherine Hardwicke? Missförstå mig rätt, jag älskade Lord of Dogtown och tyckte om Thirteen...). Men min favorit är helt klart fantastiska Jane Campion - kvinnan bakom magiska The Piano.

Hennes nyaste film är Bright Star vars diverse produktions dokument jag fann är vad ni ser här. För den dödlige kanske detta är tråkigt pappersarbete och bilder, för mig är det en varmgivande känsla och insikt att det är så här det ska gå till. Allt utrymme på datorn som tillägnas "inspiration och idéer att komma ihåg till passande tillfälle" är inte ett sådant kreativt kaos som somliga påstår...TRANSLATION: Mostly this is a rant about the lack of well-known female directors.

I adore watching the process behind a film.. Here are some production notes from a new film, Bright Star, by my favorite female director - Jane Campion. It kind of reminds me of my endless amount of notes and photos stored in various folders for future use.All pictures from Bright Star Website

11 comments:

 1. åh tack så mycket! :D
  Hha ja de är jättebra de där små rackarna... själv tog det ett bra tag innan jag köpte en ny... gick bara och tänkte på att jag behövde den.. men gjorde inget åt det :P

  ReplyDelete
 2. Sv: Har du också en Räv med stort R? :D

  ReplyDelete
 3. I honestly can't tell you how much I adore this post. I want to print out each and every one of these pictures - notes and all - and put them on my inspiration board. So lovely! :)

  ReplyDelete
 4. jag vet! har blivit en sån jävla skitunge på written english på siståne.. måste fan damma av mej lite ;)

  fan va najs. en master i vadå? tell me. du kör cabaret också ör? :D

  ReplyDelete
 5. sv: haha, men det låter ju precis som såna manchesterbyxor som min mattelärare har. Fast hans är i någon konstig rödaktig färg.

  ReplyDelete
 6. Jag ska försöka ta några bilder på de söta pojkarna för din skull Melissa ;D haha

  ReplyDelete
 7. thank you for visiting my blog!
  i just love the pictures you posted...the old-fashioned hand-writing and the vintage papers are so pretty!
  xox

  ReplyDelete
 8. växa upp mer kmr vi ju självklart göra men sluta sakna våran Melissa är omöjligt :) då väntar vi på sommaren då!

  ReplyDelete
 9. tack så mycke fruttis!!

  jag är alltid imponerad av dig. och speciellt av dina snygga boots.

  puss

  ReplyDelete
 10. great post... how inspiring!

  http://www.rocknrollgypsy.com

  ReplyDelete