05/06/2006

En dos polsk kultur

Möte med en samling polacker från hela landet igår som försökte komma överens med att fatta något slags beslut om att försöka anordna mer gemensamma evenemang, såsom de tre polska dagarna som nyss ägt rum. "Iiih, jag fattar inte er människor, ni säger att ni är polacker och vill ha större gemenskap bland polacker och så står ni här och snckar svenska. Alltså, jag tycker det är absolut sjuuukt!" (Absolutnie CHORE!", om man ska citera ordagrannt). Hujedamej så störd jag blev på personen som utbrast det där. Polsk kultur ligger tamejtusan inte i polska språket! De flesta polska ungdomar som är födda i Sverige men som ändå har sina polska rötter och andas polska folkliga traditioner och kultur är just det jag skrev, födda i Sverige. Vi pratar svenska varje dag. Vi kommunicerar bättre på svenska varje dag. Även de som flyttade hit vid ung ålder känner sig tryggare med svenskan. Visst vi kan prata polska, vi förstår, men när man bara vill ventilera åsikter vill man inte sitta i några sekunder och tänka efter vad ordet för "organisationsmöjligheter" blir på polska!
Så kommer en högfärdig scoutledare och tycker vi är patetiska. Gaah!

Så, nu har jag fått aggra av mig tillräckligt...

Idag var det ett stort gemensamt uppträdande på Skansen med två andra polska dansgrupper i Sverige - Piastowie från Stockholm och Kwiaty Polskie från Malmö, samt vår dansgrupp, Malwa från Norrköping. Ibland känner jag mig hemsk som bara klagar och tjatar och kritiserar mina ungar men det lönar ju sig, de var helt fantastiska! De sjöng högt, de log och utstrålade glädje, de höll koreografierna tighta och de satte danserna perfekt! Hoppas de håller kvar den här nivån och sopar dansgolvet i Polen också när de åker på danstävlingen i sommar. Syrran var mindre glad på sina tjejer, de ska vara stor gruppen avancerad, och så blev det mina tjejer som gjorde oss stolta. I och för sig hade en fågel lämnat en trevlig present på hennes dyra kavaj som kanske gjorde henne lättretad resten av dagen. Tur att den inte landade på hennes urtjusiga Gucci väska!

3 comments:

 1. Alltså... förstår du mitt lidande eller... min vackra kavaj... mu... Jag vet inte om jag vågar att tvätta den... mu...

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:46 pm

  Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
  »

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:22 am

  Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
  »

  ReplyDelete